Wat is er heerlijker dan in de herfstvakantie door...
In de betekenis 'elke woensdag' zijn woensdags en 's...

Taaltip: je wil / je wilt

06-10-2021
Het thema van de Kinderboekenweek in Nederland is 'Worden wat je wil'. De keuze voor 'je wil' is hier goed te begrijpen: 'je wil' klinkt vlotter en ongedwongener dan 'je wilt'.

Wat is het best: 'Lees verder als je meer wil weten' of 'Lees verder als je meer wilt weten?'

Je wil en je wilt zijn allebei juist. Wel komt je wil voor veel Nederlanders wat informeler over dan je wilt. In België speelt dat niet of nauwelijks.

In de spreektaal komt je/jij wil (zonder t) vaak voor, net als in privéberichtjes en andere informele teksten. Over het algemeen krijgt je/jij wilt (mét t) in Nederland nog steeds de voorkeur in (zakelijke) teksten die bestemd zijn voor een breed publiek. Maar soms wordt er ook dan gekozen voor je/jij wil, bijvoorbeeld om meer vertrouwelijkheid of ongedwongenheid uit te stralen. Ook in citaten komt je/jij wil vaak voor om natuurlijke spreektaal weer te geven.

Een paar voorbeelden:

  • Klik hier als je wilt weten wat je hebt gewonnen.
  • Klik hier als je wil weten wat je hebt gewonnen. (vertrouwelijker, minder formeel)
  • 'Je mag het doen zoals jij het wilt!', riep ze uit.
  • 'Je mag het doen zoals jij het wil!', riep ze uit. (weergave spreektaal)

Je/jij wil is overigens geen nieuwigheid: het komt al eeuwen voor. In de loop van de negentiende eeuw is je/jij wil ook op schrift opgekomen. Schrijvers als Multatuli en Couperus gebruikten je/jij wil vaak in hun boeken.

Je in de betekenis 'men'

Soms staat je gelijk aan het algemene woord men. Dan is wil nog wat gebruikelijker: het is immers ook men wil. Bijvoorbeeld:

  • Vertraging is altijd vervelend; je wil immers liever niet te laat komen.
  • Hoe kom je erachter wat je écht wil bereiken?

In deze zinnen is wilt overigens ook prima.

Wil je/jij?

Als je/jij achter de persoonsvorm staat, valt de t weg. Dat is een algemene eigenschap van je/jij. Daarom zijn alleen juist: 'Wil jij haar even afzetten op het station?' en 'Wil je nu wel of niet?'